Pizza, danie włoskiego pochodzenia odkładające się ze spłaszczonej tarczy ciasta chlebowego z dodatkiem oliwy z oliwek, oregano, pomidorów, oliwek, mozzarelli czy innego sera także dużo nowych składników, szybko zapiekanych w warunkach komercyjnych, przy zastosowaniu piec opalany drewnem, rozgrzany do bardzo wysokiej temperatury - i składany na słońce. Pizza Pizza neapolitańska margherita. Valerio Capello Samą z najłatwiejszych także daleko tradycyjnych pizz jest Margherita, która stanowi zwieńczona pomidorami lub sosem pomidorowym, mozzarellą i bazylią. Popularna legenda głosi, że dożyła ona nazwana od królowej Margherity, żony Umberto I, o której podobno podobał jej się łagodny, świeży smak, a i fakt, że jej kolorystyka - zielona, ​​biała oraz czerwona - pochodziła od włoskiej flagi. Włochy mają dużo odmian pizzy: rzymska pizza często pomija pomidory (import z powodzie XVI wieku) i bierze cebuli i oliwek. Liguryjska pizza przypomina pissaladière z Prowansji we Francji, dodając anchois do oliwek i cebuli. Pizza rozprzestrzeniła się i z Włoch na piękną część reszty świata, zaś w krajach poza Włochami stosowane dodatki różnią się w zależności od dostępnych składników i wybieranego profilu smakowego. Popularność pizzy w Stanach Zjednoczonych rozpoczęła się od włoskiej społeczności w Kolejnym Jorku. Pierwsza pizzeria pojawiła się tam w 1905 roku. Po II wojnie światowej przemysł pizerski rozkwitł. Wkrótce jakby nie było wioski bez pizzerii. Kiełbasa, bekon, mielona wołowina, pepperoni, grzyby i papryki to normalne dodatki znane wielu Amerykanom, ale składniki tak obszerne jak rukola, pancetta i trufle trafiły na pizze. Zmiany są często skojarzone z nowymi krajami w regionie, między drugimi z pizzą z wielkim daniem w Chicago i pizzą w systemu kalifornijskim.


Komentarze:




Ads